УРЕЂЕЊЕ ПАРКА БУБАЊ ПО ДИНАМИЦИ ПРОЈЕКТА
17.09.2012

Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић са сарадницима, представницима Завода за заштиту споменика културе и ЈКП “Горица“ у Нишу, обишао је  Спомен парк „Бубањ“- простор око спомен обележја и Амфитеатра, који се реконструише у оквиру пројекта прекограничне сарадње Бугарска-Србија, „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула“.Извођач радова, који је изабран на тендеру, друштво МД Градња Инжењеринг Транспорт- Ниш, има рок да до 15.октобра заврши планиране радове из пројекта. Очекује се да ускоро овај локалитет обиђу и представници Европске уније, како би се уверили да се планирани радови и одобрена средства, у износу од 121.666 еура остварују по ставкама пројекта. По речима Милоша Стојадиновића, менаџера пројекта, осим реконструкције и изградње седишта у Амфитеатру биће уређене и стазе око спомен обележја и унутар парковских површина, реконструкција чесме и платоа, вејника, постављене клупа на ширем подручју спомен парка, нов саднице.

Пројекат CoulTour се реализује у оквиру програма прекограничне сарадње Србија Бугарска и представља део активности на уређењу овог комплекса-истиче Бобан Џунић, председник општине Палилула. Очекујемо нове донације јер имамо простора за даљи рад на проширењу садржаја пројекта. Општи циљ пројекта, који остварујемо у партнерству са општином Бобов Дол у Бугарској, наглашава председник општине Палилула, је промоција и развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре две општине. Овим обиласком и увидом у стање радова на терену желимо, наглашава Џунић, да са извођачем радова и надзорним органом сагледамо све препреке и дилеме које могу да утичу на квалитет и динамику радова у спомен парку „Бубањ“.

Овим посао у парку није завршен - кажу у општини Палилула. Потребно је реконструисати водоводну мрежу, расвету и техничко обезбеђење, поставити покретне тоалете, развити програмске садржаје који би привукли посетиоце-туристе;отворити информативно-туристички центар; обезбедити заштиту и безбедност објеката у спомен парку и редовно одржавање. У противном, вратићемо се на почетак приче и неку нову акцију уређења и реконструкције парка „Бубањ“ кој ће за коју годину обележити 50.година од отварања спомен обележја и тридесет три године од проглашења културним добром од изузетног значаја.

Галерија слика